Yoga benefits

Yoga heeft veel positieve effecten op je gezondheid

Er zijn veel redenen voor jouw lichaam en geest om vandaag nog te starten met jouw yoga reis. Hieronder staan een paar benoemd.

  • Reset je zenuwstelsel
  • Geeft je balans
  • Leert je te ontspannen
  • Vermindert stress
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Vergroot de flexibiliteit in je lichaam
  • Verbetert je nachtrust
  • Helpt je beter te concentreren
  • Helpt je bewuster in het leven te staan
Starten met Yoga

Ga je starten met yoga? Wat een mooi cadeau aan jezelf!

Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn! Hieronder heb ik een paar tips voor je opgeschreven om de eerste keer met een vertrouwd en comfortabel gevoel aan je les te beginnen.

Mijn lessen

De lessen zullen altijd een zelfde opbouw hebben

We beginnen met een meditatie en 1 of 2 ademhalings- oefeningen en dan doen we een reeks houdingen, ook wel Asanas genoemd. Elke les sluiten we af met eenzelfde laatste houding Savasana, ook wel lijkhouding genoemd. Dit is een houding waarbij je stil op je rug ligt. Soms begeleid met achtergrondmuziek, een gedicht of mijn stem die jou uitnodigt om doormiddel van een bodyscan nog meer te kunnen ontspannen.

Jij geeft de grens aan

Yoga beoefenen we allemaal op onze eigen manier

We hebben allemaal een unieke lichaamsbouw gekregen met een eigen botstructuur en flexibiliteit. Dat maakt dat sommige houdingen je heel makkelijk af gaan en andere oncomfortabele gevoelens bij je kunnen oproepen. Onthoud dat yoga nooit pijn mag doen. Vergelijk je niet met de andere yogi’s in de zaal, en let ook zo min mogelijk op je buurman of buurvrouw. Je bent voor jezelf op de mat gekomen en bepaalt je eigen koers tijdens de les.

Kleding en omkleden

Trek comfortabele kleding aan tijdens de yogales

Trek comfortabele (sport) kleding aan tijdens de yogales. En vergeet je sokken en trui niet. Aan het begin en aan het eind van de les is het fijn om je warm aan te kleden. Centra 71 heeft geen kleedkamers. Kom dus omgekleed naar je les. Er is in de zaal de gelegenheid om je schoenen en jas neer te leggen en uiteraard gebruik te maken van het toilet.

Yoga matten

Indien mogelijk neem je je eigen mat mee

Mocht je geen mat hebben dan kan je een mat van mij lenen. In de zaal zijn kussens, dekens en blokken aanwezig. Maar wil je zelf nog iets extra’s van huis meenemen om je tijdens de houdingen te ondersteunen dan kan dit uiteraard.

Eten en drinken

Vermijd met een volle maag naar de les te komen

Vermijd met een volle maag naar de les te komen. Probeer 30 minuten voor de les niet meer te drinken. Tijdens de yogales komt het vaak voor dat we houdingen doen die een detox effect kunnen hebben op je lichaam. Daarom is het belangrijk om na de les voldoende te drinken om de nodige afvalstoffen te kunnen afvoeren. Natuurlijk staat er na de les een kopje thee voor je klaar.

Haal diep adem

Zie de yogales als een reset voor je lichaam en geest

Al onze emoties worden opgeslagen in ons lichaam. Tijdens de les is er ruimte om los te laten en onze ademhaling helpt ons daarbij. Dit kan in het begin soms wat benauwend aanvoelen. Desondanks hoe vaker je oefent bewust adem te halen, hoe meer ruimte er ontstaat in je hoofd en je lijf. Dit werkt helend en ontspannend.