Ongeveer 12 jaar geleden beoefende ik voor het eerst yoga in Amsterdam. Later realiseerde ik me dat ik eigenlijk al veel eerder kennis heb gemaakt met yoga en wel als jong meisje tijdens de dansexpressie lessen. Met een woord of een thema bewogen we dan “mindful” door de ruimte met dat wat in ons opkwam. Zonder enig tijd benul, helemaal opgenomen door het moment leerde ik bewegingen te maken die mijn lichaam me ingaf.

Mijn interesse voor yogalessen kwam eerst vooral voort uit een fysieke behoefte om sterker en flexibeler te worden. Vandaar dat ik een tijd de Bikram yogasessies heb gevolgd. Later kwam voor mij het mentale en mindfulness aspect veel meer in beeld en ben ik me gaan verdiepen in de langzamere en zachtere varianten van Yoga.

“Mijn lichaam was gespannen en mijn geest onrustig.”

Toen ik als facilitair teammanager in de zorg in een burn-out belandde was yoga in eerste instantie ver weg. Ik zocht oplossingen buiten mezelf, was vooral erg teleurgesteld in mezelf en probeerde ook nog lange tijd te ontkennen dat ik een burn-out had. Daarnaast was ik uitgeput van de vele slapeloze nachten en kon ik weinig taken aan op een dag. Vanaf het moment dat ik naar mezelf ging uitspreken dat ik echt pauze nodig had was mijn eerste ingeving: ik ga weer naar een yoga les. Mijn lichaam was gespannen en mijn geest onrustig. Door o.a. weer regelmatiger yoga te beoefenen kreeg ik langzamerhand mijn kracht terug.

In 2018 ben ik naar Bali gegaan om daar een Teacher training te volgen van 200 uur. Gericht op Hatha en Vinyasa yoga. Met 10 prachtige dames van over de hele wereld zaten we een maand bij de Parahita familie. We kregen van inspirerende Balinese en Indiase docenten les en daar maakte ik ook kennis met het lesgeven en je eigen lessen voorbereiden. Het duurde na de training nog een jaar voordat ik mijn eerste yogales gaf maar ik wist gelijk vanaf het moment dat ik het eiland verliet dat ik hier veel meer mee wilde gaan doen.

“Vanaf mijn eerste les wist ik gelijk, dit is mijn pad.”

Toen ik weer naar Heerenveen verhuisde ben ik op zoek gegaan naar een ruimte en kwam uit bij Centra 71. Vanaf mijn eerste les wist ik gelijk, dit is mijn pad. Ik voel zoveel verbinding met de mensen die bij me in de les komen. Ik kan mijn eigen gevoel en ervaringen in de lessen kwijt en ben dankbaar om te zien dat de mensen die bij mij zijn gestart nog steeds elke week komen.

Eind 2020, nog net voor de tweede lockdown, heb ik mijn 60 uur Yin Yoga teacher training afgerond. Iets wat al langer op mijn verlanglijst stond. Onder waardevolle begeleiding van Jane Bakx & Ilse Marie ( viva la vida Yoga) werd ik ondergedompeld in de wereld van de Chinese geneeskunde, meridianen, oude wijsheden, en alle Yin houdingen en wat ze voor je kunnen doen. Ook heb ik mij verder verdiept in Yoga Nidra, onder leiding van Moena de Jong. Daarnaast volgde ik de training A deeper touch of Yin met Sanne van Silent Attention.

“Dat maakte me zo nieuwsgierig naar meer en daarom kwam Breathwork op mijn pad”

Wat bij mij de afgelopen jaren centraal is komen te staan is de adem. Tijdens mijn yoga opleidingen werd er al uitvoerig gesproken over de adem. Er werden mij toen al veel toegankelijke ademoefeningen aangereikt die me maar bleven verwonderen hoe snel je verschil kunt ervaren in je eigen systeem. Of je nu op zoek bent naar rust en ontspanning of juist het vuurtje wil aanwakkeren. Met de adem heb je direct toegang tot je systeem en kan je het transformeren naar de staat van zijn waar je nu in wilt verblijven. Dat maakte me zo nieuwsgierig naar meer en daarom kwam Breathwork op mijn pad.

In de afgelopen 2 jaar heb ik mij ook gespecialiseerd in ademwerk. Ik heb de opleiding van Codes of the Heart gevolgd onder de liefdevolle begeleiding van Lo en Malou. Diverse workshops en masterclasses volgden. Wat een diep en transformerend parallel proces voor mij is geworden. Enerzijds zelf veel bijzondere momenten mogen ervaren tijdens een verbonden ademsessie of het aanleren van een “simpele” ademtechniek voor het dagelijksleven. Enorm dankbaar dat ik dit nu ook mag delen met jou!
Ik nodig je van harte uit om te ervaren wat yoga en adem in jouw leven kunnen toevoegen en waar het jou helderheid mag geven op pad wat je aan het bewandelen bent.

Namasté

Met lieve groet,

Joan Hoekstra

Neem contact op

Wil je meer weten over yoga, mijn aanbod of over mij? Neem dan contact op via het onderstaande formulier.

Neem contact op